Tatueringar

Tatueringskonsten hör till en av människans äldsta konstformer och har och är en stor tradition i Franska Polynesien. Man har hittat verktyg och färgpigment som tyder på att tatueringar utfördes redan under tiden för grottmålningarna för cirka 40 000 år sedan. De äldsta bevarade tatueringarna är ungefär 4000 år gamla och har hittats på egyptiska mumier.
Tatueringskonsten har existerat i så gott som alla kulturer. Syftet med tatueringar är ofta att försköna kroppen, men det kan även vara av rituella, sociala, magiska eller erotiska skäl – beroende på vilken kultur man tillhör, vilka traditioner som finns och naturligtvis i vilken tid man lever i.
När de första spanjorerna hittade fram till Nuku Hiva i Franska Polynesien runt år 1595 blev de också mycket imponerade. De fick även en smärre chock. En nakenchock. Marqueserna var storväxta, långhåriga och tatuerade över hela kroppen. Både engelsmän och fransmän förbjöd allt som hade med ursprungsbefolkningens tradition att göra: tatueringarna, språket, dansen, sångerna.
Emellertid skulle det dröja ända till 1984 innan det blev tillåtet att tatuera sig igen. Detta ledde till en ganska stor våg av antalet tatueringar. Idag känner man igen en marques just på hans eller hennes många tatueringar, det speciella ”örhänget” – en tatuering som görs under örat, är typisk. Tatueringar betyder status, det är dyrt att tatuera sig. En arm kostar minst 5000 kronor att fylla, lika mycket som en biljett till Tahiti. Nu för tiden har byn Taiohae på Nuku Hiva tatuerare riktiga verktyg. De första åren var en kam allt som fanns att använda. Sedan byggde tatueraren om en rakapparat och kundtillströmmmen blev allt större.
Det finns två sorters tatueringar. Färgtatueringen som den kallas för oss härstammar från Söderhavet och i västvärlden är det vanligast med färgtatueringar som härstammar just från Franska Polynesien. År 1774 återvände upptäcktsresanden James Cook till Europa efter en världsomsegling. Med sig ombord hade han Prins Omai från Tahiti. Denne var utsmyckad med tatueringar från topp till tå och blev uppvisad för vetenskapsmän och societetsfolk runt om i England. Med Omai kom även ordet tattoo, lika mystiskt och vackert som själva tatueringen. Ordet tattoo betyder ”hacka – sticka in” och härmar ljudet då tatueringen slås in i huden (ta-ta-ta). Tidigare kallade man den här typen av kroppsmålning för punktering, bemålning eller ingravering.
Idag är tatueringar fortfarande mycket populärt på de flesta öar i Söderhavet.

www.soderhavsresor.se
Här hittar ni vacker natur, spännande polynesisk kultur och fantastisk snorkling i...
www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
©2024 Res till Tahiti