Surfa i Tahiti

Franska Polynesien är ett surfmecca och det är ingen tillfällighet att det är det. Med sitt varma vatten och vågor som är perfekta för surfing året runt, där nybörjare kan paddla ut där mindre vågor bryter till proffsen som hittar stora vågor året om. Det finns egentligen två surf säsonger. Från oktober till mars, sommaren, då vågorna sväller in från norr, som är samma vågor som träffar Hawaii – bara mindre och ungefär en vecka senare.

Från april till september, genereras vågorna från från Antarktis till Nya Zeeland och upp till Tahiti och Moorea. Det är på vintern (maj-augusti) som Tahiti får sina bästa vågor. Längs den södra och sydvästra kusten är det huvudsakligen revsurf, och kan vara mycket kraftfulla, ihåliga vågor liknande Hawaii eller Mentawais. Trots att Franska Polynesien är känd för att vara en surfing destination med stora vågor, har ögruppen vågor som passar surfare på alla olika nivåer av erfarenhet. Surfingen på Mooreas norra kust producerar också stora vågor som liknar Tahitis. Båda dessa har vågor som bryts mot rev så med båt har du tillgång till några otroliga vågor!

Teahupoo regionen är ett känt surfparadis med enorma vågor, de största. Vad de flesta människor inte vet att det finns en rad andra surfplatser utanför den välkända vågen vid Teahupoo. På grund av Tahitis läge rullar vågor med full oavbruten kraft i södra Stilla havet, vilket gör att det finns vågor året runt. Det främsta säsongen är mars till oktober, men det är inte ovanligt att få sydliga vågor av olika storlek hela året. Teahupoo har sju platser perfekta för surfing inom sju kilometer från varandra, alla bryter olika vågor och vindar, så det är alltid någonstans det är perfekt.Om du inte är modig nog att surfa så kan man alltid beundra dessa våghalsiga surfare när de rider på vågorna.
Det finns även bra surf vid Papara, Tahiti, där vågorna bryter lagom stora för nybörjare men som ändå vet vad de gör. Surfing vid Haapiti, Moorea är för medelkunniga till avancerade surfare.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
En guldkantsresa till Australiens ikoner med femstjärniga boenden, högklassiga utfärder...
©2024 Res till Tahiti