Turistfakta om Tahiti

Från den internationella flygplatsen Fa’a’ā finns flygförbindelser till Europa flera gånger i veckan.
De flesta flygningar mellanlandar i Los Angeles, såväl Air France som Air Tahiti Nui flygningar med avgång från Paris med och möjlighet till Air France-anslutning.
Det är också möjligt att ta sig till Tahiti från flera större flygplatser i Europa via New York eller Los Angeles.
Air New Zealand flyger till Los Angeles från London eller Frankfurt , sedan flyger Air Tahiti Nui vidare till Tahiti.
Den viktigaste platsen för inresa i Franska Polynesien är Fa’a’ā International Airport. Medborgare i Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Andorra, Monaco, Schweiz måste visa pass som är giltigt i 6 månader efter returresan, en returbiljett är nödvändigt men inget visum.
Medborgare med andra nationaliteter måste ansöka om visum på det franska konsulatet eller ambassaden i det land där de bor. Om mellanlandning sker i USA, är det nödvändigt att ha ett pass som följer de amerikanska myndigheternas normer samt att man på närmaste amerikanska konsulat eller ambassad informerar sig om eventuella visumformaliteter.

I Pape’ete ligger de flesta länders konsulat, eftersom det inte är ett självständigt land så finns där inga ambassader.
Huvudturistkontoret ligger i Pape’ete och i Europa finns Tahiti Tourimse. Deras hemsida har mycket information för den som ska resa dit.
Franska Polynesien använder Cour de Franc Pacifique, CFP, som också kallas för ”pacific franc”. Många priser på hotell mm ges även i Euro. Det finns gott om bankomater för att ta ut kontanter i, bank och kreditkort fungerar bra på de flesta hotell som betalning.

I Franska Polynesien används 220 volt, med två håls eluttag som är standard i Frankrike.

Hotell och restauranger tar ingen service avgift, men man ger dricks precis som i Frankrike, och det uppskattas. Taxichaufförer och barpersonal räknar även med att få dricks.

Skulle det inträffa något kan ni nå polis, ambulans och brandförsvar. Sjukvården på de större öarna är mycket god.

Mobilnätet är utbrett men är inte fullt utvecklat på ödsliga områden och på vissa öar fungerar det inte alls. Wifi finns tillgängligt på många hotell, men det är inte ovanligt att det inte fungerar. På mindre gästhus och mindre besökta öar så kan man inte räkna med att wifi eller mobiltelefoner fungerar alls. Man kan köpa ett Manapass som kan användas där det finns Manaspots, wifi zones.

Post och bank är öppna från måndag till fredag mellan 9 och 5. Ofta med lunchstängt mellan 12-14. Givetvis finns lokala avvikelser. Affärer håller lite mer öppet och även på lördagar förmiddagar.

Kranvattnet går oftast att dricka, men är klorerat och smakar inte speciellt gott.

Franska Polynesien använder sig av samma måttenheter som i Sverige, meter, kilogram, Celsius och liter, förutom Hawaii. Det enda som skiljer är skostorlekar.

Om du ska fotografera invånare så se till att fråga innan, många av dem vill inte bli fotograferade.

Det råder högertrafik precis som i Frankrike. Ska ni hyra bil krävs ett internationellt körkort, man måste även fyllt 21 år. Det är förbjudet enligt lag att tala i mobiltelefon som förare.

www.soderhavsresor.se
En guldkantsresa till Australiens ikoner med femstjärniga boenden, högklassiga utfärder...
www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
©2024 Res till Tahiti