Bora Bora

Mindre än en timmes flygning från ön Tahiti eller Moorea finner du ön Bora Bora, en av de vackraste lagunerna i världen. För de flesta är det kärlek vid första ögonkastet och romantiker från hela världen lovprisar denna vackra ö med berget Mount Otemanu som sträcker sig upp mot skyn. Tropiska omgivningar och hibiskusblommande dalar, perfekta vita sandstränder som omges av smaragdblått vatten, där färgglada fiskar rör sig genom korallträdgårdar. Detta gör ön till ett paradis för smekmånadsresor och andra romantiska resor på lyxiga resorts och spa, bungalows och villor som ligger runt hela ön.

Pora Pora är det gamla namnet för ön och betyder ”förstfödde”. Det kommer från legender som beskriver detta som den första ön som steg upp från havet när Taaroa, den högste guden, fiskade upp den ur vattnet efter det mytomspunna skapandet av Havai’i, som numera är känd som Raiatea. James Cook såg Bora Bora första gången 1769 under sin första resa i Franska Polynesien. Den första bokstaven ”B” existerar inte i det tahitiska alfabetet utan namnet kom från när kapten Cook först hörde namnet och misstog det uppmjukade ljudet av tahitiska ”P” för ”B” och kallade ön Bola Bola.

Även om ön är mest känd för dess romantik så går det bra att resa dit med hela familjen. Där finns tillräckligt att göra för att alla ska vara underhållna. Man kan träffa på ofarliga hajar, rockor och färgglada fiskar i lagunen. Matira Beach är också lugn och rätt grund vid de flesta ställena, vilket gör det säkert för unga simmare. Är man över åtta år gammal så kan man till och med testa att gå i undervattnet med en dykarhjälm eller göra ett introduktionsdyk på ön.
Bora Bora ligger i ögruppen Sällskapsöarna och ligger ca 260 km nordväst om Tahiti. Ön består av en area om ca 38 km² och har cirka 7 300 invånare, huvudorten på öns östra del heter Vaitape med cirka 4 000 invånare. Ön är väldigt bergig, högsta berget är den utslocknade vulkanen Otemanu som ligger cirka 727 meter över havet. Ön omges av ett rev med ytterligare en rad motus (småöar) i lagunen innanför. Till området räknas även ön Tupai eller Motu Iti.
Ön har en flygplats L’aéroport de Bora Bora med flygplatskoden BOB och är belägen på Motu Mute på det norra delen av det yttre revet, och du får en båttur med i din biljett som går från flygplatsen och in till standen. Härifrån går bussar och bilar till hotellen.

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Tahiti