Mat och dryck på Tahiti

Traditionell tahitisk mat är en underbar blandning av färska och lokala ingredienser som finns i tropikerna och traditionella matvaror och matlagningsmetoder som har gått i arv genom generationerna. Kokos, fisk, sötpotatis, kassava, ris, taro och brödfrukt är huvudkomponenterna i den lokala polynesiska matlagningen.

Umu är en av Tahitis läckerhet för gemensamma högtider som bröllop och festivaler. En provisorisk underjordisk ugn som är ett grävt hål i marken och fodrad med kokos skal, som sedan tänds eld på och täcks med stenar. Kött, fisk och grönsaker insvepta i bananlöv placeras sedan på toppen av de uppvärmda stenarna och tillagas under ca två och en halv timme.

Polynesier är glada för mat, och det syns på deras matlagning. En fisk och skaldjurs älskare kommer inte ha svårt för att hitta underbar mat här, en vegetarian kan enkelt finna god kost och köttätare på jakt efter en god stek behöver inte leta länge.
Modern tahitisk mat är en balanserad mix av fransk, kinesisk och polynesisk influens. Béchamel, sojasås eller kokosmjölk har alla en jämställd chans att hamna i din mat.
Dryckerna på öarna handlar mycket om frukt. Färskpressad juice och drinkar går att hitta nästan överallt. Den lokala ölmärket heter Hinano och det finns även många utländska öl att dricka. Vin går att hitta i de flesta mataffärer och de är nästan alltid importerade från Frankrike. Vin de Tahiti har dock börjat producera sitt egna vita, röda och rosé vin från druvor som växer på Rangiroa.

En annan nationell delikatess är Ika Mata, rå guldmakrill (en typ av fisk) marinerad i kokosgrädde, lime, lök och tomater. Coconut cream är en viktig ingrediens i två andra fijianska delikatesser: Rourou, en maträtt gjord av taroblad och tavioka, en bakad maträtt gjord av tapioka och mosade bananer. Duruka, en ovanlig sparris-liknande grönsaker som är säsongsbetonad under månaderna april och maj, är också en populär traditionell polynesisk maträtt. Den nationella drycken i Franska Polynesien är kava, som traditionellt framställdes av jungfrur, som tuggade roten av pepparbusken innan blanda det med vatten, men görs nu i en mer hygienisk form: genom att bulta roten i en träskål.

Eftersom en betydande del av Franska Polynesiens befolkning är av franskt ursprung, har det franska köket påverkat den traditionella maten i Tahitis kök.

I nästan alla av Söderhavets ögrupper matlagning ingår kokosnöten som ingrediens, ofta dess mjölk, men även själva kokosköttet. Andra ingredienser är fisk, tropiska frukter och taro. Även jordugnen finns på lite olika sätt. På många öar är marinerad fisk i limejuice en favorit. En specialrätt är sjögurka med citron och kokade gröna bananer.

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
©2024 Res till Tahiti