Polynesisk kultur

Polynesier är stolta försvarare av sitt kulturarv och representerar därför skönheten i deras tidlösa traditioner. De älskar att fira sina seder genom konstverk, sång och dans. Dessa glada, välkomnande polynesier besitter en oskyldig och bekymmersfri själ. Om landet hade haft en nationalslogan hade den kanske lytt “haere maru” vilket betyder att ta det lugnt. Detta är ord som ofta hörs från polynesier till infödda franska och kinesiska invånare. Det är svårt att inte följa denna slogan. Med en enda väg som går runt huvudön Tahiti är det lätt att finna sig körandes bakom en gammal bil i 40 km i timmen utan att kunna passera, nationella högtider verkar stänga affärer och banker en gång i veckan och det kan kännas som det tar för evigt att bli serverad på restaurangen. Detta kan göra alla som har bråttom blir väldigt frustrerade, men på något sätt så fungerar allt perfekt. Du kommer fram dit du nu än skulle även om det tar längre tid än planerat, banken kan vänta tills imorgon, och maten kommer när du är riktigt hungrig. Invånarna vet om detta och verkar alltid bli lite smått roade varje gång någon försöker bryta rytmen av lugnet. Detta lugn hittar du i nästan hela Söderhavet. Du finner fort flytet när du väl är där och du kommer inte känna stress av något.

Polynesierna har ärvt en rik och levande kultur från sina förfäder. Polynesiskt artisteri, som omfattar vävning, träsnideri och tatueringar, är förankrat i mytologin från detta arv. Varje helig tradition berättar en färgstark historia om livet, kärleken och deras bestående relation med naturen.

Musik, tillsammans med dans, är en integrerad del av vardagen på öarna. Instrumenten är minimala, men ljudet är desto bättre och högre i klangen. Deras musik kan bäst identifieras genom de snabba rytmer från trätrummor som kallas “Pahu”. Dessa trummor, traditionellt gjorda av hajskinn, spelas tillsammans med “Toere”, en lång cylindrisk trumma som är delad längs sidan för högre ton på slagverket. Andra traditionella instrument omfattar “Pu” eller snäcka, Vivo, eller näsflöjt och ukulele.
Deras dans är en uppvisning av passion och vitalitet som kopplas till alla aspekter av livet på ön, bön, fest, välkomnande och berättande. Signaturen “Tamure” har blivit ett omisskännligt varumärke av denna fängslande konstform som bara kan matchas med rungande rytmer från deras trummor.

Tatueringen, som härstammar från det polynesiska ordet “tatau” som är en gammal konstform som används för att uttrycka identitet och personlighet. Denna konstform har funnits i kulturen länge, och har alltid varit en del av deras samhälle. De har kvar deras design och betydelse från gamla dagar och tatueringen är fortfarande en viktig del i kulturen.

www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
©2024 Res till Tahiti