Shopping

Shopping i Söderhavet är annorlunda än på många andra håll i världen. Det finns mycket att inhandla, framför allt vardagssaker som har tillverkats för användning i flera hundra år. Mycket av dessa har tillverkas av material från palmträdet. Bladen används för att fläta hattar o korgar. Fibrer ifrån kokosnöten används också till korgar. Mjölken används till parfym, tvål, lotioner och likör. Olika blommor och växter används även, blommor som monoi och frangipani används ofta till parfymer.

Konsthantverk av trä och ben snidas med enorm kunskap och blir till smycken, skålar och presentartiklar. Speciellt den lilla tikin (helig figur) är väldigt omtyckt som souvenir. Pareu är ett stycke tyg som färgas i glada färger och mönster och som sen används som populärt klädesplagg. Var uppmärksam, både pareus och andra konsthantverk tillverkas i Asien istället. Det finns lokalt tillverkade souvenirer och hantverk att köpa.

En av de saker som är mycket speciellt för Söderhavet är “tapa” tyg. Det görs ifrån barken på mullbärsträdet. Varje familj har sitt egna mönster och färgkombinationer. Tapa eller masi är framför allt mest berömt ifrån Fiji. Deras barktyger är vackra att hänga på väggen. På Fiji tillverkar de även fin keramik, som kan vara väl värt att ta med hem. Tapa tyg är svårt att hitta i Franska Polynesien men går att hitta på Marquesasöarna.

Glöm inte bort att köpa med lite Söderhavsmusik på CD hem. Det finns mycket traditionell musik som är inspelad, men även musik som har moderniserats eller gjorts lite mer ”turistig”.

Oftast är det bäst att handla på olika marknader som hålls på alla öar.De hålls oftast på lördagar. Där blandas souvenirer med det som är vardagligt att köpa. Var bara uppmärksam så att du köper äkta vara, många av souvenirerna där det till och med är skrivet ”Bora Bora” på är tillverkade på Bali. Glöm bort allt med att pruta, det är inget som tillhör Söderhavet och Franska Polynesien. Eventuellt om du är inne i en indisk butik eller om det handlar om rabatterade svarta pärlor som redan är nerprutade åt dig.

Svarta pärlor går att hitta nästan överallt i Franska Polynesien där det finns turister. De odlas i Tuamotus, Leeward Islands och Gambier Arkipelagen. Man kan besöka pärlodlingarna i Tuamotus, speciellt på Rangiroa. Man kan både köpa fria pärlor och pärlor som sitter på smycken. Det kan kosta allt från 1500CFP till 200000CFP för en ensam pärla.

Öppettider i butiker är oftast mellan 8-16.30 och har lunchstängt. Banker har öppet 9-15.

www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Tahiti