Öar i Franska Polynesien

Franska Polynesien är ett stort område av ögrupper i Stilla Havet. Hela området består av 118 öar i sex olika ögrupper.
Den mest kända är Society Islands eller Sällskapsöarna, som också är uppdelade i Windward och Leeward islands. Dessa öar har höga berg och laguner skyddade av korallrev. I det första och västra området ligger de kända öarna Tahiti och Moorea. Här ligger även Tetiaroa, Marlon Brandos ö. På Tahiti ligger även det administrativa centret, Pape’ete och den största befolkningen finns på deessa två öar. I det andra området, österut finns Bora bora, Ra’iatea, Taha’a, Huahine och Maupiti.

Tuamoutus består av 77 atoller som är utspridda över ett område på 1500 gånger 500 km stort område. Det är en riktig lekplats för både tropiska korallfiskar och andra tropiska större fiskar, men även för de turister som älskar att befinna sig i och undervattnet. Snorkling, dykning och fiske är ett paradis här på Tuamoutus för den som har dessa sporter som intresse. I Tuamotus finns även många vackra atoller med skönt by och öliv. Några av de mest kända öarna är Rangiroa, Tikehau, Raroia, Makatea, Fakarava, Mataiva, Manihi och Ahe. Rangiroa är huvudö eller atoll, med största samhällena Tipua och Avatoru.

Marquesasöarna ligger ännu längre från Sällskapsörana. Denna ögrupp ser ut som en saga, men är inte ett strandresmål utan snarare den fantastiska tropiska gröna vegetation som täcker de 15 öarna. Koboltblå hav omger ögruppen och stränderna kantas ofta av svart lavasand. I Marquesas lever folket mer traditionellt än på övriga ögrupper och vikten av kultur, sång, dans, legender och träsniderier lever kvar i byarna. Bebodda öar är i den norra gruppen Nuku Hiva,’Ua Huka och ’Ua Pou. Den södra gruppen består av Hiva Oa, Tahuata och Fatu Hiva. För den som är intresserad av snorkling och dykning så finns det fantastiska möjligheter här.

Australöarna ligger sydöst om Sällskapsöarna nere vid Tropic of Caprikorn, kräftans vändkrets. Australöarna är kyligt nog för att odla persikor och ändå tillräckligt varmt för bananer och kokosnötter. Ögruppen har sju öar men bara fyra som är befolkade och har flyg någon gång i veckan. Huvudön är Rurutu och övriga öar är Raivavae, Tubai och Rimatara. Det unika med Australöarna är deras kultur och matlagning som inte har påverkats av franska kryddor och influenser.

Gambierarkipelagen ligger 1700 km från Tahiti och därmed längst bort. Detta är den minst utvecklade ögruppen och den grupp som är svårast och dyrast att ta sig till. Det unika med Gambieröarna är dess speciella geologi men ett rev och med en sandig motu som är inringad av andra högre öar. Vattnet i lagunen är kristallklart. Arkipelagen pestår av ett femtontal öar.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
©2024 Res till Tahiti