Marquesasöarna

Marquesasöarna är en av de mest avlägsna ögrupperna i världen. Dessa vulkaniska öar ligger längre bort från en kontinent än någon annan ö i världen. De är så isolerade att de till och med har sin egna tidszon och det är en flygtid på 3,5 timmar för att ta sig hit från Tahitis flygplats.
Orden storslagna, kraftfulla och karismatiska beskriver Marquesasöarna bra. Här i Marquesasöarna har naturens krafter grävt djupa spår och skulpterat öarnas utseende som vackra juveler som sticker upp dramatiskt från ett kristallklart blått hav. I Marquesas finner man vattenfall högre än skyskrapor som sipprar ner genom kanjoner, ett hav som sköljer över ståtliga havsklippor, smaragdgröna skogar, dolda gröna dalar som liknar amfiteatrar och vikar täckta med vit och svart sand.

Några av de mest inspirerande vandringar och ridturer i Franska Polynesien finner du i Marquesasöarna, alltså har vandrare och ryttare perfekta möjligheter att utforska Nuku Hivas invecklade inland. De som tycker om att snorkla kan göra detta med melonhuvudval och dyka längs klippiga stränder på Hiva Oa och Tahuata. Fågelskådare kan också hålla sig sysselsatta i dagar.
Förvänta dig inte svepande kritvita stränder, lugna turkosa laguner, flotta resorts eller ett hektiskt nattliv. Marquesasöarna är inte ett semestermål fyllt med sol och bad. Med bara några få pensionat och bara två hotell är det snarare en ekoturists dröm.
I allt från mat och danser till språk och hantverk, gör Marquesas intryck som skiljer sig från resten av Franska Polynesien, och det är detta som gör Marquesas så unikt och lockande att besöka. Det är som ett stort friluftsmuseum med gott om platser där man kan finna kulturens historiska arv. Trots många yttre tecknen på inflytande från väst, är den marquesiska kulturen kvar och det är den som dominerar i allt från hantverk till traditioner.
En av höjdpunkterna vid ett besök på Marquesasöarna är just kulturen. Marqueserna har sina egna danser och sitt eget språk och de rankas bland de bästa tatuerare i Polynesien.

Nuku Hiva och Hiva Oa är bara tillgängliga från Tahiti, med nästan dagliga direktflyg från Pape’ete. Det finns även flyg till några av de andra öarna men inte lika ofta.
Taporo X och Aranui 5 är båtar som går till Marquesasöarna och de avgår från Pape’ete och reser via Tuamotusöarna. Aranui 5 gör cirka 16 resor per år.
Det enklaste sättet att ta sig runt mellan öarna är med reguljärflyg med Air Tahiti. Man kan chartra segelbåtar att segla själv eller boka in sig på större segelbåtar. Du kan även hoppa på Aranui 5 om detta passar in i din reseplanering. Tahuata och Fatu Hiva kan endast nås med båt och det krävs lite uppfinningsrikedom och planering för att lyckas organisera detta.
Guider och taxibilar är de viktigaste och enklaste transportsätten för att ta sig runt på öarna.

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Res till Tahiti