Heiva och andra festivaler

Heiva är en festival full av historia, tidigt på 1800-talet blev dessa tillställningar bannlysta och det var inte förrän 1881 som den första Heivan ägde rum. Denna kallades Tiurai och betyder ”juli, månaden av festivaler”. 1977 fick Franska Polynesien mer egen makt av Frankrike, detta ledde till att myndigheterna införde Heiva i juni månad som ersatte Tiurai år 1985.
Idag betyder Heiva väldigt mycket för befolkningen, det är en festival i juli månad med polynesisk kultur och för att minnas den polynesiska andan. Föreställningarna belyser deras uråldriga tradition och danserna är unika skapelser som dansarna tränar på under sex månader eller mer. Text, musik, koreografi och kostymer är alltid baserade på en historia eller legend.
Danserna framställs tillsammans med livemusik och sång. Orkestrarna består av fem till femtio musiker med traditionella instrument som trummor, en nasal flöjt eller ”vivo” tillverkad av bambu, marina snäckor eller ”pu”, och mer nyligen, ukulele, en liten hawaiiansk gitarr med glada, mjuka toner. Det dansas och spelas på många platser och det finns bra möjligheter att få se tävlingarna.
Den traditionella sångtävlingen står också för en stor del av Heiva i Tahiti. Melodierna inkluderar bland annat a cappella i ”REO ma’ohi” (polynesiska språk), och uttrycker mycket känslor, allt från glädje till depression.
Sedan starten har Heiva också varit ett skådeplats för traditionella sporter och spel. De traditionella sportevenemangen är baserade på många gamla idrottsaktiviteter och inkluderar bland annat en stenlyftartävling, spjutkastning, race med utriggarkanoter och en tävling där man ska bära frukter. Det finns även uppvisningar i hur man gör många konsthantverk, går på eld, fyrverkerier samt att miss Heiva och mr Heiva väljs.

Det största sportevenemanget som får invånarna att sitta som fastlimmade framför teven och som de diskuterar om långt i förväg är just ett kanotrace. Den tre dagar långa tävlingen som går av stapeln vid fyra öar heter Hawaiki Nui va’a. De 60 bästa sexmannalagen samlas från öarna tillsammans med de som är modiga nog att möta dem från andra länder. Den 116 kilometer långa tävlingen, som hålls i november, börjar på Huahine. De paddlar över öppet vatten till Ra’iatea, vidare till Taha’a och avslutas vid Bora Bora. Det finns även ett kvinnligt race som går i oktober och som heter Va’a Hine.
Det finns även en hel del tävlingar inom surfingvärlden, det finns tävlingar för vindsurfing, vågsurfing och för Stand Up Paddle -surfing. De flesta vågsurfingstävlingarna hålls vid Teahupoo.

Man kan även fira både det vanliga nyåret och det kinesiska nyåret här i Franska Polynesien, samt alla de kristna högtiderna så som påsk och jul.
Tahiti och Moorea är även med i Earth Hour där de ersätter alla elektriska ljus med mer traditionella ljuskällor. En annan högtid som är noga att firas är internationella kvinnodagen för att hedra de polynesiska kvinnorna.

www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
©2024 Res till Tahiti