Klimat och väder

Tahitis klimat är tropiskt och har endast två årstider, en torrperiod och en regnperiod. Det är faktiskt ingen större skillnad mellan de två. Runt de norra öarna, där temperaturerna nästan är konstanta året om, medan det finns en temperaturskillnad på runt 5 grader i de södra öarna under torr respektive regnperiod.
Australöarna i söder är den ögrupp med i genomsnitt kallast väder, Marquesas i norr är de hetaste eftersom de är närmare ekvatorn och därmed 5-7 grader varmare i genomsnitt under ett år.

Regnperiod: november till april / maj
Regnperioden börjar i slutet av november och varar till april eller maj och ibland längre i de södra delarna. November – mars är cyklonsäsong. Det kan bli hett och fuktigt (29 grader) med ljusa soliga morgnar och senare på eftermiddagen skyfall som snabbt drar undan. Eftersom värmen ackumuleras över Stilla havet under den här säsongen kan det föra med sig hårda vindar, åska och en och annan tropisk cyklon. Regn påverkar vattentemperaturen i havet och kyler ner det så att risk för cykloner blir mindre.

Torrperiod: juni till oktober
Juli är ”vintern” och även den torraste perioden på Tahiti. Den genomsnittliga dagliga temperaturen är 25 grader. Detta kan sjunka till cirka 19 grader på natten. På riktigt kalla nätter kan det falla så lågt som 16 grader celcius!

Cykloner kan förekomma i denna del av världen. Säsongen för cykloner på Tahiti löper från januari till slutet av april och i värsta fall kan det bildas vindar runt 200 km/h med mycket stormiga hav, översvämningar och omfattande skador. Dessa extrema händelser är mycket sällsynta .

När du än åker kan du räkna med varmt vatten och soliga dagar. Bästa tiden att bege sig till Franska Polynesien är under torrperioden då du kan räkna med mest soltimmar. Om du inte bara vill ligga på stranden så passar det att åka under regnperioden också. Det är ofta klara soliga morgnar med ett litet regn på eftermiddagen, vilket passar perfekt om du vill vara med och ta del av den underbara polynesiska kulturen.

www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
©2024 Res till Tahiti