Tuamotusöarna

Tuamotusöarna består av 77 stycken vackra paradisatoller som ligger ganska nära Sällskapsöarna. För att ta sig hit från Tahiti så antingen flyger man eller åker hit med båt. Atollerna lockar för det mesta dykare och resenärer på jakt efter avslappning, men även de som vill se och uppleva Franska Polynesien utan trängsel.

Fakarava ligger sydöst om Rangiroa och innehar den näst största lagunen i hela Tuamotus atoll. Det rektangulära revet innehar ett så stort ekosystem att det har blivit utnämnt som ett biotopiskt reservat av UNESCO. Området inom och runt Fakarava är känt som ett skyddsområde för en stor mängd av endemiska vilda växter och djurarter. Faktiskt så bildar hela området, inklusive de små atollerna Niau, Raraka, Taiaro och Toau en lekplats och en säker förökningsplats med sina helt stängda laguner för många marina växter och djur.

Fredlig och lugn är ord som beskriver ön Manihi på ett bra sätt. Denna ön är den minst utvecklade av de största av Tuamotus atoller. Den ligger avskild från de andra öarna i ögruppen, täckt av vita sandstränder och vajande kokospalmer och så mycket mer än så hittar man inte här.

Rangiroa är förmodligen världens mest enorma naturliga akvarium. Välsignad med en lättillgänglig men ändå avskild känsla och en stor vacker lagun. Här på Rangiroa finns såklart vita sandstränder och turkos lagun, men även ett enormt vattenliv som uppfyller varje dykares största dröm. På huvudön Rangiaroa finns turistfaciliteter som hotell, pensioner och restauranger. Stränderna på Rangiroa är små och inte så många. Det bor cirka 3.300 personer på Rangiroa i ett par samhällen där Avatoru är det mest utvecklade med skola, post, bank och polis.

Tikehau har precis som Manihi total avkoppling och avskildhet. Denna lilla underbara atoll består av ett enormt antal öar med både rosa och vit sand. De uppslukas i kokospalmer, sand och turkost hav. Tikehaus lagun har flest sorters fisk i hela Franska Polynesien.

Andra öar som tillhör Tuamotusarkipelagen är Fakarava, Mataiva, Manihi och Ahe. På dessa öar bor cirka 200-800 invånare på respektive ö. Alla har flygförbindelse med Tahiti och även pensioner och restauranger om intresset finns för besök. Flera av dem har en betydande pärlindustri. De är alla mycket vackra atoller med med bra snorkling och dykning. Alla dessa öar är perfekta för besök om man är intresserad av kontakt med genuint byliv och kultur, däremot är det viktigt att man reser med gott om tid eftersom flygen till Tahihi inte alltid är pålitliga i sin tidtabell.

www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
©2024 Res till Tahiti