Australöarna & Gambierarkipelagen

Alla förutsättningar för en paradis-ö kan hittas i underbart vackra Gambierarkipelagen, men det är så långt borta (ca 1700 km sydost från Tahiti) och så dyrt att åka till att det förblir en av de minst utvecklade regionerna i Franska Polynesien. Geologin här i Gambierarkipelagen är unik: ett rev, komplett med sandiga motus (mini-öar), som omsluter en liten skärgård av grönskande höga öar utspridda på en utsökt blå lagun som är alldeles kristallklar. Lägg till tjusningen att Gambier är ursprunget av den polynesiska katolicismen och innehar några av de mest kusliga och intressanta europeiska legender i landet. Idag är arkipelagen även känd för sina färgrika pärlor.

Administrativt och geologiskt, är öarna kopplade till Tuamotuarkipelagen. Men på grund av de stora kulturella och språkliga skillnaderna, och eftersom öarna är vulkaniska snarare än korallatoller är öarna i allmänhet ansedda att vara en egen ögrupp. Air Tahiti flyger till Totegegie en gång i veckan. HÄr finns ett par pensioner och matställen för de få besök som kommer.

Australöarna är den sydligaste ögruppen i Franska Polynesien. De ligger mer än 500 km söder om Tahiti och har därför något svalare klimat. Den största av öarna är Tubuai, som också är ögruppens huvudstad. Den mest tillgängliga av öarna är Rurutu och den minsta är Rimatara, den vackraste är Raivavae, den längsta är Rapa och det finns även två små obebodda öar, Maria och Marotiri.

De magnifika och orörda Australöarna är utan tvekan Franska Polynesiens mest underskattade destination. Klimatet här i Australöarna är som sagt lite svalare och allt som behövs för att vara ett tropiskt paradis finner du här: blomsterprydda djungler, spetsiga toppar, underbart blått vatten och genuint vänliga människor. Australöarna har haft mindre historia med européer och har haft mindre inflöde från omvärlden, så de har bevarat sin kultur och läckra lokala rätter levande. Pandanus-vävning är fortfarande viktigt och dessa skapelser är mycket eftertraktade av öbor i andra skärgårdar runtomkring.

Öarna är underbart varierade, från kalkstensgrottor i Rurutu och den Bora Bora-liknande lagunen runt Raivavae till de bördiga sluttningarna och blåsiga vikarna i Tubuai. Klimatet gör att persikor och morötter växer tillsammans med bananträd och vidsträckta taro planteringar. Det är inte för varmt att cykla eller vandra en hel dag om du vill. Valar besöker kusterna från juli till oktober varje år. Rurutu, med dess avsaknad av rev och klart vatten, har blivit världsberömd som en plats att simma med dessa graciösa däggdjur. På Rimatara finns djurlivet på land. Mångfärgade papegojan Rimatara loriinae drar till sig fågelskådare som vill lägga till sällsynta arter till sin repertoar. Om du tröttnar på nutiden, är det förflutna väl synligt överallt genom resterna av stora Marae (traditionella tempel), några av dessa finns väl bevarade medan andra ligger gömda i djungeln.

De öar där det finns hotell på är få och dessa består av små-hotell och pensionat. Öarna där du finner dessa är Rurutu, Tubuai, Raivavae och Rapa. Air Tahiti flyger till Rurutu och Tubuai fyra dagar i veckan och till Raivavae och Rimatara tre dagar i veckan. Att ta sig till Rapa, över 1000 km söder om Tahiti är ett äventyr. Lastfartyget Tuhaa Pae II anländer varje vecka till Australöarna, men stannar av vid Rapa bara en gång varannan månad.

Rurutu som har fått smeknamnet “ön av valar” har faktiskt mindre knölvalar på besök än Mo’orea och Tahiti. Det som gör denna ön speciellt bra för valskådning är att ön inte har någon lagun, vilket gör att valarna kommer närmare stränderna och skapar en otroligt bra synlighet. Valarna kommer till Rurutu från sent i juli tills i mitten av oktober för att reproducera sig innan de beger sig ner till Antarktis.

www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Res till Tahiti