Vaccinering

Innan resan till Franska Polynesien bör du kontrollera ditt grundskydd, alltså att du är vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. Även vaccinskyddet mot påsjuka, mässling, kikhosta, röda hund och Haemofilus influenzae typ b (Hib) bör ses över, framförallt när det gäller barn. Vaccinering mot dessa sjukdomar ingår i barnvaccinationsprogrammet. Dessutom bör du i samråd med din vaccinationsläkare överväga behov av vaccination mot influensa. Det finns inga vaccinationer som är ett krav för inresa till Franska Polynesien.

Om ni på vägen till Söderhavet kommer stanna i länder i Asien bör ni rådfråga vaccinationsläkare om andra vaccinationer som kan behövas för de länder ni tänker stanna i. Det kan även behövas malariaprofylax om ni framförallt tänker besöka landsbygden. Åker ni på en jorden runt resa rekommenderas att du har ett internationellt gult vaccinationskort, för att visa vilka vaccinationer som du har tagit. Om du har besökt ett land i till exempel Afrika eller Sydamerika som har gula febern så måste du kunna bevisa att du vaccinerat dig mot detta för att överhuvudtaget kunna komma in i många andra länder. Andra vaccinationer som kan skrivas in i det gula kortet är tyfoid, kolera, japansk hjärninflammation, med flera.
En allt mer vanligt förekommande sjukdom som man får av myggor är dengue feber, det finns ännu ingen vaccination mot sjukdomen. Den är inte vanlig i Söderhavet men under monsunperioden december-februari kan den förekomma.
Det är alltid viktigt att tänka på att kontakta professionell hjälp eller information om vilka vaccinationer du ska ta inför en resa, speciellt när du ska långt bort. Läkar- mottagningar, vårdcentraler och vaccinationscentraler får kontinuerliga uppdateringar från WHO om vilka smittor och sjukdomar som är aktuella.
I vissa av Söderhavsländerna som inte är så ofta besökta finns även malaria, så kontrollera detta extra noga. Stelkrampsvaccination kan vara bra att kolla upp innan du reser då det kan vara lätt att skära sig på koraller och liknande.

www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Res till Tahiti