Transport i Tahiti

Mellan alla öar och ögrupper kan man enklast flyga. Flygbolaget Tahiti Nui eller Air Tahiti flyger på väldigt många öar, på många flera gånger om dagen och en del bar en gång i veckan.

Air Tahiti trafikerar de flesta öar inom Sällskapsöarna fler gånger om dagen, som tex Moorea, Bora bora, Huahine, Maupiti och Ra’iatea med båttransfers över till Taha’a.

Air Moorea flyger också till Moorea. Det går också flyg från Moorea och Bora bora till en del av de andra öarna i närheten.
Flertalet av öarna i Tuamotus trafikeras av små flygplan, hela 31 små flygplatser finns i ögruppen. Oftast går flygen till Papeete men det finns även direktflyg till Marquesas och Gambier.

Marquesas större öar har dagliga flyg, men övriga har ett par i veckan liksom det är med flyg till Austral och Gambier. Det gäller att planera i förväg om man ska besöka ögrupper längre bort. Om man ska besöka flera öar finns det flygpass som gör resandet lite billigare.

På de flesta öarna i Franska Polynsien ligger flygplatsen nära samhället eller byn. Mindre öar har ingen allmän transport, utan om man ska förflytta sig en del bör man hyra bil eller vespa. En del små öar har inte ens asfalterade vägar eller ens vägar alls. Ibland kan man hyra 4WD eller förlita sig på att pensionen där man bor kan utföra de transporter man önskar mot betalning. På en del öar finns taxi. Det finns även cykel att hyra på en del platser.

På Tahiti är det lätt att hyra bila samt att där finns bussar som går i alla fall på veckodagar. En busslinje går längs med den västar kusten och en längs med den norra kusten.Alla bussar är tydligt markerade vart de går och det finns markerade busstopp. På Moorea finns minibussar som går runt ön, som man kan ta för både kortare och längre resor runt ön.

Det finns även båttrafik och fraktbåtar som man kan använda sig av, speciellt till de öar och ögrupper som ligger längre bort. Där kan man även transportera sig med mindre båtar mellan vissa öar. Mellan Tahiti och Moorea går en färjelinje flera gånger per dag. Resan tar cirka 30 minuter. De färjelinjer som finns eller om man använder sig av fraktbåtar så får du räkna med att dessa båtturer tar tid. Avstånden är oändligt långa och dessa båtar har hytter eftersom resan tar allt från ett par timmar till flera dygn beroende på hur långt man ska.

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
©2024 Res till Tahiti