Allmänt om Tahiti

Ungefär halvvägs mellan Australien och Kaliforniens kust, ligger 118 öar som ingår i Franska Polynesien spridda över en yta i Stilla havet som sträcker mer än 200 mil – vilket är ungefär lika stort som Västeuropa. Ändå så utgör dessa öar och atoller bara en total landmassa på knappt 3600 kvadratkilometer (lite större än Gotlands yta). Fem ögrupper, Sällskapsöarna, Tuamotus, Marquesasöarna, Australöarna och Gambieröarna, delar landet i distinkta geologiska och kulturella områden.
Höga öar som Tahiti, Moorea eller Bora Bora är i huvudsak vulkanöar som stiger upp ur havet, dessa omges ofta av ett skyddande rev. En skyddad, grund lagun med havet som skimrar i en turkosblå färg som syns på vykort och broschyrer omringas av ett rev. Utanför detta ligger det öppna havet som snabbt övergår till en djupblå färg.
Reven är vanligtvis genomborrat av passager (vattenvägar mellan lagunen och havet), av vilka några är breda och djupa nog för båtar att åka igenom. De höga öarna i Franska Polynesien har ofta gamla vulkan kratrar med skarpa toppar, eggvassa åsar och platåer.
som
Franska Polynesien är fransk koloni i södra Stilla havet. Landet är indelad i fem ögrupper: Sällskapsöarna, Tuamotuöarna, Gambieröarna, Marquesasöarna och Australöarna, som totalt består av 118 öar och 67 av dessa är bebodda. Den mest kända ön är Tahiti som tillhör Sällskapsöarna och är den folkrikaste ön samt platsen för den internationella flygplatsen och huvudstaden Papeete. Det bor cirka 270 000 i Franska Polynesien varav 170 000 bor på Tahiti.

Franska Polynesien har behållit mycket av sin ursprungliga kultur, och den polynesiska andan kan upplevas genom olika arrangemang, festivaler, sång och dans hela året runt.
Oavsett var du väljer att bo när du besöker Tahiti så har du tillgång till härlig sand och vackra laguner. Många väljer att stanna på huvudön Tahiti, men de flesta väljer att besöka i alla fall att besöka ytterligare en ö till. Om du är bland de äventyrslystna, vill du kanske ta turen till de yttre öarna. Moorea är en ö som många besöker. Den ligger närmst Tahiti. Här på Moorea finns tillgång till allt från vattenskidor till surfing. Oavsett vart du åker kommer det att vara perfekta förhållanden för alla som älskar laguner, vita sandstränder, palmer, bad, simning, snorkling och dykning. Den mest kända av andra öar är Borabora, som anses som ett fantastiskt semesterparadis.

Den bästa tiden att besöka Franska Polynesien är under perioden mellan juni och september. Då är klimatet torrt och temperaturen omkring 25 grader. Men det är små variationer i klimatet, och du kan besöka öarna när som helst året runt.
Franska Polynesien befolkades för första gången för ungefär 1500 år sedan. Den första europeiska upptäckten skedde genom en spansk upptäcktsresande som siktade en av öarna – Pukapuka 1595. Efter det var det ett stort antal européer som besökte öarna, bland annat den brittiska kapten James Cook. Spanjoren Manuel de Amat beordrade ett antal expeditioner till Tahiti 1772 och var den förste europé till att utforska alla de största öarna.
Det blev en fransk koloni 1885 då fransmännen utnämnde en guvernör och ett allmänt råd vilket gav öarna administration till att bli en koloni. Frimärken utfärdades för första gången i kolonin 1892. Dtn första officiella namnet för kolonin var Établissements de l’Océanie (Bosättningar i Oceanien). År 1903 ändrades det allmänna rådet till ett insynsråd och kolonins namn ändrades till Établissements Français de l’Océanie (Franska bosättningar i Oceanien).

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Tahiti